Gasque

Likt fyrar i mörka studievatten avtecknar sig terminens gasquer i almanackan. Gasque är studentspråk för middag med efterföljande dans. Middagen består av omkring tre rätter och kräver en viss konformism i gästernas uppförande. Med andra ord; vett och etikett.

Exempelvis kläderna. På gasquer anges ”kavaj”. Det innebär mörk kostym och slips eller knälång klänning. På bal anbefalls ”högtidsdräkt”, vilket betyder långklänning, frack eller mässdräkt. Folkdräkt går också bra.

Vidare, klockslaget för gasquens början. Det efterföljs ofta av ett ”dk”. Det betyder dubbelkvart och innebär att gästerna ska vara beredda att gå till bords en halvtimme efter det angivna klockslaget. Dessförinnan ska fördrinken helst vara uppdrucken. Väl vid bordet har damerna kavaljeren till vänster om sig och tvärtom.

Gasquerna är ett tillfälle att under trevliga former samtala med sina bordsgrannar och på så sätt göra nya bekantskaper. Reglerna är till för att underlätta ett städat uppförande. Sålunda ska inte heller berusningen vara mer än klädsam under middagen. Därefter gör man precis som man vill.

 

Reccegasque

Reccegasque ordnas varje höst och vår för nationens alla nya studenter, men även äldre studenter är givetvis välkomna. På hösten håller vi till på Gotlands nation men på våren ordnas gasquen tillsammans med någon eller några andra nationer och vi håller ibland till på Gotlands. Ett perfekt sätt att lära känna nya vänner i början på studieterminen!

Kräftskiva

Kräftskiva ordnas varje sensommar, i början på september eller slutet på augusti. Då är det kräftstjärtar och klor som gäller och självklart många kära återseenden efter den långa sommaren.

Tefatsgasquen

Tefatsgasquen är en vintrig kamp mellan Gotlands, Västgöta och Värmlands nationer. Hård kamp i Slottsbacken på dagen och försoningsmiddag på Gotlands på kvällen. Ordnas i slutet på februari.

Mitterminsgasque

Mitterminsgasque ordnas som namnet säger mitt i terminen, både på hösten och våren. Ofta är det något tema på dessa gasquer och vi har bland annat upplevt hippietema, schlagertema, hösttema, sjöslagstema, smaklösatema m.m.

Lambskallegasquen

Lambskallegasquen är nog den gasque som Gotlands är mest känd för. Allt barbariskt du hört om gasquen är sant! Vi äter lammskallar och petar ner skallens öga i snapsen! Här serveras även tillhörande "kulturdrycker". En gasque som alla studenter i Uppsala någon gång måste uppleva! Ordnas i november.

Lussegasquen

Lussegasquen är den mysigaste gasquen på året. Gasquen ordnas någon dag runt Lucia och här serveras ett dignande julbord, Luciauppträdanden och myspys inför julen!

Sillunch

Sillunch ordnas på Valborg. Sill och snaps med utsikt över Forsränningen. Senare på dagen ordnas även champagnegalopp med en av Uppsalas säkert populäraste samlingsplatser en solig Valborg

Majmiddag

Majmiddag ordnas på första maj och är en av årets trevligaste middagar. Det är inte ovanligt att kocken bjuder på tjusig femrättersmeny. Innan middagen är det kransläggning vid nationsgraven på Uppsala gamla kyrkogård med sång av kören och tal av inspektor.

Vårbalen

Vårbalen är den tjusigaste festen under året. Hela Uppsala lever upp i Vårbalsstämning och även vi på Gotlands. Frack och balklänning är ett krav, men annars är alla välkomna! Ordnas i slutet på maj.

Expeditionen

Mån-ons: 11-13
Torsdag: 17-19

Bettys pub

Ons-tor: 18-00
Fredag: 18-01

Jakens café

Lördag: 12-15
Söndag: 12-15

Pluggfika

tis-tor: 10-16

Biblioteket

Torsdagar: 17-19

GNIF

Måndagar: 20-21

Kontakta oss

1Q - Förstekurator

Yaee Oviedo

Nationens förste kurator har hand om medlemsskapsfrågor, stipendier och nationen i allmänhet

018 - 130 981
1q@gotlandsnation.se

2Q - Andrekurator

Thapelo Mabale

Nationens andre kurator har hand om löner, bostadsfrågor och det mesta med ekonomin

018 - 158 222
2q@gotlandsnation.se

3Q - Tredjekurator

Björn Asplund

Nationens tredje kurator är ansvarig för pub, fika och uthyrningsverksamheten på nationen

018 - 127 458
3q@gotlandsnation.se

 

Mer kontaktinformation »

Laddar Google Maps...

Hitta till oss

Adress:
Östra Ågatan 13,
75322 Uppsala